HIRDETÉS

Oktatás - WoT Kézikönyv

Parancsnoki Kézikönyv, 01. Lap - A harckocsik története

Üdvözletem Parancsnokok! Itt van Parancsnoki Kézikönyvem első teljes értékű lapja, melyben a harckocsik történelméről, fontosabb mérföldköveiről lesz szó.

Először is tisztázzuk, mi is az a tank, avagy magyarosan, harckocsi. Van egy kis nézeteltérés a ’tank’ elnevezés kapcsán. A legelfogadottabb történet szerint ezeket a járműveket először a ’water tank’ névvel látták el, hogy a német kémeket félrevezessék, majd később ez a szó rövidült le ’tank’-ra. Ilyen tank tervet készített maga, Da Vinci is (felső kép), de az ő elképzeléséhez iszonyatosan erős emberekre lett volna szűkség, akik mozgásba hozzák a szerkezetet. Már itt emberEKről van szó, így a fegyverzetről ne is beszéljünk. Da Vinci után is folyamatosan készültek harckocsi szerű járművek, szerkezetek, de az áttörés, a jármű, amit már harckocsinak hívhatunk, azt az 1. világháború keserves harcmezein való átkelés hívta életre. A prototípus ’Little Willie’ (lenti kép). Ő már lánctalppal rendelkezett, így a változó talajon való közlekedés már sokkal egyszerűbb volt. De ez még nem volt elég.

A Little Willie egyik hatalmas nehézségét kellett kiküszöbölni valahogy, ami a lövészárkokon való átkelés volt. Így készült el a második prototípus, a ’Big Willie’, amely egy nagyon jó alapot szolgáltatott a Type 1-es harckocsinak. A brit prototípusok után több nemzet is elkezdett hasonló páncélost készíteni. Legeredményesebbek a franciák voltak, hiszen ők alkották meg a Renault FT-t (lenti kép), mely a mai harckocsik alapját is jelenti, azaz a hátul elhelyezett motor, az elöl található legénység, illetve a torony, mely 360°-os fordulatra képes. Körülbelül 3000 darab készült belőle az 1. világháború végéig. Kettő fajta tankot különböztettek meg akkoriban. Az egyik fajta a könnyű (mint az előbb említett Renault FT), avagy lovassági tankok voltak, melyek a háború előtt használt lovasságot váltották fel. Ebből egyértelműen következik, hogy ezek a harckocsik gyorsak voltak, ami vékony páncélzattal járt. Másik a nehéz, avagy gyalogsági harckocsik voltak (például Type 1), melyek erős fegyverzettel, vastag páncélzattal rendelkeztek, így sebességük egyenlő volt a katonákéval. Az ellenséges vonalak áttörésére, lövészárkokon való áthatolásra, illetve a gyalogság védelmezésére használták. A legelső harckocsi-harckocsi elleni küzdelem 1918-ban zajlott le.

A második világháború alatt rengeteget fejlődtek a páncélosok. A legfejlettebb harckocsikat akkor a németek készítették (milyen meglepő) kezdve a Panzer I-gyel, majd folytatva a II-es, III-as, és a IV-es tankokkal.. A III-as és IV-es Panzerekkel egyszerűen elbántak a szovjet T-34-esek, hiszen ahogy a mondás is tartja (Sok lúd, disznót győz), a T-34-ből nem volt hiány. Ezt követően érkezett a Tigris I-es, mely a szovjet T-34-esekre volt válasz, de az amerikai és brit haderőknek is meggyűlt vele a bajuk.

Az amerikaiak legyártottak „néhány” Sherman-t, melyet megosztva a britekkel, közös erővel vetettek be. A Sherman-ok legnagyobb előnye a gyors és nyersanyagkímélő gyártás volt. Eme eseményeket követte a legnagyobb tank összecsapás, a kurszki csata, melyről már olvashattatok az oldalon. A csata évében elkészültek a német Párduc és Tigris II (lenti kép) harckocsik. A legújabb német macskák sikeres győzelmeket arattak a szövetségesek ellen, de nagyon nyersanyagigényes volt egy-egy ilyen Panzer legyártása. A Szovjetunió válaszolt is a német Tigrisekre a gyönyörű IS-2 személyében.

Hitler mindig is szerette a nagyobbnál nagyobb harckocsikat. Így született meg a kettő darab Panzer VIII Maus, melyet a szövetségesek a háború során megszereztek. A második világháború befejeztével szépen lassan elkezdtek a harckocsik egy „családba” besorolni. Ez a család lett a MBT (Main Battle Tank), melynek első tagja a brit Cromwell továbbfejlesztése volt, a Centurion.

A mai modern harckocsik nagyon sok mindenben megegyeznek. Kinézetre is nagyon hasonlóak, pedig vannak különbségek, melyek óriási előnyt tudnak nyújtani, de ezek a harckocsik a World Of Tanks szempontjából teljesen lényegtelenek.

 

A World Of Tanks Commander’s Guide könyv fordítása. (Ami amúgy, hamarosan kapható lesz a Wargaming Shop-ban német nyelv mellett, angolul is.)

ELŐZŐ LAP | KÖVETKEZŐ LAP

HIRDETÉS

a keresés eredménye

Fórum hozzászólások

HELP - Meghívók
2017.02.19. | zeroveritas

Szia! Kliensből nem tudsz meghívót küldeni. A worldoftanks.eu oldalon jelentkezz be, ott tudsz invit...

Felhasználói MOD-ok - 6.érzék mod készítés
2017.02.19. | zeroveritas

A 6. érzék képe könnyen cserélhető, a hanghoz bnk filet kell csinálni, ahhoz nem értek

Felhasználói MOD-ok - 6.érzék mod készítés
2017.02.19. | csallod

Sziasztok! Néhány klántaggal kiötleteltünk egy sixth sense modot(lényegében a képe és hangja változn...

HELP - Meghívók
2017.02.18. | Sloan42

Sziasztok! Egy hete játszom a játékkal, olvastam, hogy lehet meghívót küldeni barátoknak, és akkor ...

HELP - segítség kérés
2017.02.16. | skyborg

Köszönöm, de mi az a spot?

Partner oldalak


Wot Magyar Liga

http://www.simsporttv.com/

http://infestation.gportal.hu/

http://magyartank.gportal.hu/

Kopasz

Roncskutatok

WoWshungary

Xbox